Als je de maximale hypotheek wilt krijgen dan kunnen de toetsrentes flink verschillen. Tabllen die men gebruikt zijn vaak aan de heel erg misleidende kant. Enige scepsis is op zijn plaats als je gaat kijken naar het berekenen van de maximale hypotheek en de tabellen die er mee gepaard gaan. De toetsrente voor een hypotheek kan vaak anders zijn dan de rente welke op de maximale hypotheek van toepassing is.
Ga er eens vanuit dat je gaat rekenen met de rente die normaal is bij een NHG hypotheek, maar dat je in een situatie zit waarbij het eigenlijk niet mogelijk is om een hypotheek met NHG te krijgen. Het renteverschil loopt dan mogelijk op tot bijna een procent en misschien nog meer omdat je niet met de juiste maatstaf meet. Je kunt op een gegeven moment dan wel eens verbaasd zijn dat het maximale hypotheekbedrag zo laag uitvalt, terwijl dat komt door het renteverschil. Heb je het maximale hypotheek bedrag met NHG uitgerekend dan blijkt dit nu ineens niet meer haalbaar te zijn. Als je de berekeningen goed gaat bekijken wordt er bijna altijd een onrealistisch lage rente genomen. Wil je een langere rentevast periode dan zal de rente ook weer hoger gaan uitkomen en zal de maximale hypotheek wederom niet haalbaar blijken te zijn.
Een andere truc die vaak wordt gedaan is het uitrekenen van een hypotheek die is gebaseerd op minder dan vijfenzeventig procent van het onderpand. Heb jij een tophypotheek nodig, dan kom je er met die berekening dus nooit aan. Als de rente op tophypotheken hoger staat, en dat is zo, dan valt de maximale hypotheek lager uit. Daarnaast is er het feit dat er bijna een ontelbaar aantal rente berekeningen mogelijk zijn. Vanzelfsprekend zitten er ook verschillen in het rentepercentage op het moment dat je rente vooraf of achteraf betaalt.
Ben je geinteresseerd in maximale hypotheek executiewaarde, lees er meer over op de link in dit artikel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten