zaterdag 21 maart 2009

Maximale Hypotheek

Maximale Hypotheek
Jouw maximale hypotheek uitrekenen is niet makkelijk. Omdat er zoveel variabelen zijn kun je er geen simpele formule op los laten. Ondanks de complexe berekeningen die vereist zijn is het betrekkelijk eenvoudig om gratis uit te (laten) rekenen wat je maximaal kunt lenen.

Als mensen op een feestje willen vertellen dat ze iets weten over hypotheken wordt er vaak gezegd dat je '5 keer je jaarinkomen kan lenen'. Maar dit is bepaald niet nauwkeurig. Soms kun je inderdaad 5 keer je jaarinkomen lenen. Maar andere keren kun je misschien een heel andere hoeveelheid lenen.

Daarom is een Internet rekenmachine ook onbetrouwbaar. Niet omdat de gegevens niet kloppen, maar omdat er gewoon te weinig gegevens ingevoerd worden. Ook wordt er door een machine geen rekening gehouden met jouw situatie in de toekomst. Ben je van plan nog eens te verhuizen uit het huis dat je nu koopt? Krijg je nog gezinsuitbreiding binnenkort? Gaat je inkomen flink veranderen de komende tijd? Allemaal zaken waar wel aan gedacht moet worden bij een nieuwe hypotheekofferte.
Uiteraard speelt je inkomen een grote rol bij het berekenen van je maximale hypotheek. Het is de verantwoordelijkheid van de hypotheekadviseur dat je niet een te groot percentage van je inkomen kwijt bent aan woonlasten.

Elke hypotheekverstrekker heeft hier andere grenzen voor en ideeën over, maar maak voor jezelf ook de afweging wat je wilt betalen aan maandlasten. Wees er zeker van dat je hypotheekadviseur alle kosten in de hypotheekofferte opneemt en zorg dat je begrijpt wat er allemaal staat. Dat is de enige manier om precies te zien wat het totaalplaatje nu eigenlijk gaat kosten. Als je die informatie bij elkaar hebt gezien en beoordeeld, kun je een goede beslissing nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten