donderdag 1 oktober 2009

Reken uit wat je maximale hypotheek is

Het is niet makkelijk te achterhalen hoeveel hypotheek ik kan krijgen, is een opmerking die veel de ronde doet.Aanbieders komen toch regelmatig met one-liners die aansporen tot het berekenen van de maximale hypotheek of tot het doen van een rentevergelijking voor hypotheken. Dat het moeilijk is een hypotheekberekening te maken blijkt vaak pas tijdens het opgeven van de benodigde informatie.

Een hypotheekberekening maken met BKR vermelding is bijvoorbeeld een lastig punt.Welke basis gebruikt moet worden bij de renteberekening voor een hypotheek is ook een belangrijk aspect. Het berekenproces voor een maximale hypotheek kan zorgen voor irritaties als blijkt dat de verstrekker van de hypotheek er net even andere acceptatienormen op na houdt. Een vergelijking van diverse hypotheekrentes is nodig als je uit wilt vinden wat je maximaal aan hypotheek kunt afsluiten.

De rente van een hypotheek en de maximale hypotheek zijn met elkaar verbonden: wanneer de eerste laag is, zal de laatstgenoemde hoog zijn. De rente die je betaalt over een hypotheek is dus onmisbaar wanneer je wilt weten wat je maximaal aan hypotheek kunt afsluiten.Vergeet niet te bedenken als je de berekening maakt dat het gaat om eem maximale hypotheek voor je persoonlijke situatie zoals die nu is.

Een adviseur kan je vertellen hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt afsluiten als je deze berekening zelf lastig vindt. Ook bereken je zelf niet makkelijk hoeveel hypotheek je als overbruggingskrediet je kunt krijgen.Het is aan te raden ook voor een dergelijke berekening naar een adviseur die deskundig is op dat gebied te gaan.

Standaard tabellen zullen je niet veel kunnen helpen als je een hypotheekberekening wilt maken waarbij je de huidige hypotheek verhoogt. Bereken dan voor de veiligheid een opslag op het rentetarief als je gaat overwegen je hypotheek te verhogen.De tarieven die je als uitgangspunt moet nemen voor verhoging van de hypotheek zijn niet eenvoudig in het openbaar terug te vinden, omdat voor een dergelijke hypotheek andere acceptatienormen gelden.

De bank zal de voorkeur geven aan het laten maken van een berekening door een van hun adviseurs en dit adviseert zij de klant dan ook, in plaats van informatie te verschaffen over de acceptatienormen.Hoeveel de koopwoning opbrengt zal zeker ter sprake komen in een gesprek over hoeveel hypotheek er maximaal afgesloten kan worden. Wanneer de executiewaarde van de woning bekend is, hoeft de hypotheek niet perse meer onder de gestelde acceptatienormen te vallen.

Dat is een veel vergeten onderdeel dat wel van belang is om bij het berekenen van een hypotheek mee te nemen.Wanneer een tophypotheek het uitgangspunt vormt voor je hypotheekberekening en het leenbedrag niet boven de 90% van de executiewaarde uitkomt, is de rente die geldt minder hoog. Dan bereken je met hetzelfde inkomen gelijk een maximale hypotheek die stukken hoger gaat uitkomen omdat je minder rente moet gaan betalen.Als je een BKR vermelding hebt, bereken je makkelijker een haalbare hypotheek als er een overwaarde is.Bedenk wel als je een berekening gaat maken dat het zonder BKR vermelding aanzienlijk makkelijker is je hypotheek over te sluiten.

Ben je geinteresseerd in hypotheek berekening, lees er meer over op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten