donderdag 6 augustus 2009

Rentetarieven hypotheek

Indien je gaat overwegen een actueel overzicht te maken van de voor een hypotheek lopende aanbiedingen met rentetarieven, is het niet verkeerd je eerst te storten op het maken van enige huiswerk regels. Er zijn banken die voor nieuwe klanten andere rentetarieven hanteren dan bij hun bestaande klanten met een al lopende hypotheek. Vaak zal in eerste instantie niet duidelijk over komen welke rentetarieven nu precies op welke hypotheek van toepassing zijn. Bij het voornemen een nieuwe hypotheek aan te gaan vragen of bij de wens je lopende hypotheek te gaan oversluiten zul je op een zorgvuldige manier de aangeboden rentetarieven nauwkeurig inzichtelijk dienen te maken.

Om aan de slag te gaan met je huiswerk om de recente rentetarieven voor een hypotheek te achterhalen zul je eerst wat gegevens, over jezelf en het te financieren onderpand, moeten hebben. Het gaat hier dan om de recente inkomstenbronnen en de actuele waardering van je woning bij elkaar te zoeken. Mocht je reeds een hypotheek hebben lopen dan is het in ieder geval niet verkeerd hiervan de stukken uitgezocht te hebben voordat je de geldige rentetarieven bekijkt of misschien al opvraagt.

Het is betreurenswaardig om in veel gevallen te moeten constateren dat de aanbiedingen met rentetarieven alleen geldig zijn als er sprake is van een totaal nieuw af te sluiten hypotheek. Het is dan ook vaak duidelijk dat bankinstanties om een nieuwe klant voor zich te winnen gunstigere rentetarieven aanbieden als er sprake is van een hypotheek welke geheel nieuw bij hun in de boeken kan komen. De rentetarieven voor bestaande klanten met en lopende hypotheek zul je dan vaak afzonderlijk dienen op te vragen. In veel situaties kun je nagenoeg geen voorstelling maken van hoeveel de rentetarieven, voor jou als bestaande klant met een hypotheek, hoger zijn dan het door een nieuwe klant te betalen tarief.

Je dient er ook rekening mee te houden dat in veel gevallen het aanbod van gunstige rentetarieven enkel toegepast kan worden bij het maken van de keuze voor kortere rentevast perioden op een hypotheek. Er zijn aanbiedingen van rentetarieven die er van uitgaan dat je een hypotheek met NHG zult gaan afsluiten. Bij veel aantrekkelijke aanbiedingen voor rentetarieven gaat men uit dat de hypotheek lager zal uitkomen dan 75% van de getaxeerde executie waarde.

Zowel bij een nieuw af te sluiten hypotheek als bij het oversluiten van je hypotheek zul je de in de aanbiedingen genoemde rentetarieven heel goed moeten bekijken.

Meer weten over laagste rente tarief hypotheek, lees er meer over op de link in dit artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten