woensdag 17 juni 2009

Laagste hypotheek rente

Hoe je in aanmerking kunt komen voor de laagste hypotheek rente, die maar mogelijk is, kan op diverse manieren nagezocht worden. Blijft de af te sluiten hypotheeklening aanzienlijk beneden de WOZ waarde dan zal er een redelijke kans zijn dat het te betalen rentepercentage lager zijn dan bij een maximale hypotheekbelasting. Indien er een mogelijkheid is tot het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie, voorheen Gemeente Garantie, dan zijn de tarieven voor een hypotheek ook een stuk lager. Bij het enkel kijken naar de laagste hypotheek rente is dan ook zeker een grote factor, de rente vast periode. Kies je voor een spaarhypotheek, aflossingsvrije hypotheek, belegging hypotheek en welke vorm dan ook, zelfs de gekozen hypotheekvorm is bepalend voor de laagste hypotheek rente.

Je dient buiten de eerdere vermeldingen van hypotheekvormen tevens te weten dat naast de hoogte van je salaris ook jouw soort beroep kan worden meegenomen . Onder de redenen tot het in rekening brengen van extra rentepunten op de laagste hypotheek rente kan vallen dat je geen vaste baan hebt of voor eigen risico een onderneming drijft.

De hoogte van de waarde van je huis kun je nagenoeg afleiden van de WOZ waarde of vanaf een gewaarmerkt rapport van een taxateur. Meestal gaan de tabellen voor hypotheekrentes uit van de executiewaardes. Indien je hoger dan de executiewaarde gaat uitkomen voor een hypotheek dan gelden er in de regel toeslagen op de startrentes. Komt je hypotheeksom een stuk lager uit dan de executiewaardes dan zijn er mogelijkheden om extra rentekortingen te krijgen. Als je aan alle voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voldoet, zul je wat extra afsluitkosten kwijt zijn maar van een lager rente percentage kunnen profiteren.

Het kan dan ook een flink voordeel opleveren indien je ook als zelfstandige of werknemer met een tijdelijke baan NHG kan verkrijgen. In plaats van rente opslag zal dan gesproken kunnen worden over een toe te passen rentekorting. Neem dat allemaal in je berekeningen op om de laagste hypotheek rente te kunnen bereiken.

De waardes en rapporten betreffende WOZ waardes zijn in de regel makkelijk te toetsen op juistheid bij de Gemeentes. Voor een taxatierapport dien je er wel op te letten dat dit is opgemaakt door een onafhankelijk en gecertificeerde taxateur.

Om er zeker van te zijn dat je de laagste hypotheek rente krijgt draait het om hypotheek rente vergelijken van verschillende offertes. Vraag er minimaal drie aan en zorg dat je goed ingelicht wordt over alle voor- en nadelen, dan weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten