donderdag 18 juni 2009

Overbruggingskrediet

Voordat je definitief een nieuw huis gaat kopen zit je met de vraag hoe je dit moet doen met een nog niet in de verkoop gezet bestaand huis. Je kunt enkel van een nieuwe woning gaan genieten indien financieel alles in kannen en kruiken is. Vaak is het zelfs onmogelijk te realiseren zonder een overbruggingskrediet af te sluiten. In de regel zul je een goede overweging dienen te maken of een overbruggingskrediet de voor jou het meest op zijn plaats is. Je zult dus goed moeten opletten om de juiste krediet keuze te maken. Daarna zul je moeten gaan overwegen bij welke instantie je een overbruggingskrediet wenst te gaan aanvragen. Het is ook belangrijk te bekijken naar de toepasselijke voorwaarden op deze kredietsoort. In de regel hoor je nagenoeg nooit familie en collega\'s het onderwerp overbruggingskrediet aanhalen, waarschijnlijk vinden deze dit een beschamend onderwerp.

Voordat je een nieuwe woning gaat kopen zul je moeten kijken of je huidige woning een overwaarde heeft. Enkel indien je een ruime overwaarde hebt opgebouwd zul je de mogelijkheid hebben om voor een overbruggingskrediet in aanmerking te komen. Je kunt pas doorgaan als je de juiste hoogte van de overwaarde hebt vernomen. Je zult moeten starten met het laten maken van een waardebepaling van jouw bestaand huis. Dit zul je aan een onafhankelijke deskundige moeten overlaten. Let op dat de schatting van je huis niet te hoog gaat uitvallen en voorkom daarmee eventuele problemen in de toekomst. Van het reëel geschat bedrag dient rekening gehouden te worden dat daar nog het openstaand saldo van bestaande hypotheekleningen afgetrokken moet worden. Het overblijvende bedrag is dan de overwaarde.

Daar je nu op de hoogte bent van de overwaarde is het moment aangebroken dat bekeken kan worden hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen. De overwaarde samen met een op jouw inkomen haalbare hypotheek vormen globaal de maximale koopsom voor de nieuwe woning. Uiteraard dien je de voorwaarden van de belastingdienst en de verschillende kosten posten niet uit het oog te verliezen. Een overbruggingskrediet brengt extra kosten met zich mee. Tevens dien je ruimte te houden in je overbruggingskrediet om de dubbele maandlasten over een bepaalde periode uit dit krediet te betalen.

Ga je dan oriënteren op banken waar jij een nieuwe hypotheek zou willen afsluiten. Het is dan verstandig om bij de aanvraag van een hypotheekofferte meteen een aanbieding voor een overbruggingskrediet aan te vragen. Er zijn evenveel verschillende regeltjes voor het krijgen van een overbruggingskrediet als dat er verschillende financiële instellingen zijn. Door de aanzienlijke verschillen dien je er rekening mee te houden welke invloed die kunnen hebben op jouw besluiten. Het is niet uitgesloten dat je op de ene plaats een ruim voldoende overbruggingskrediet kan krijgen terwijl dat op een andere plaats een fors stuk lager kan uitkomen.

Meestal is het regelen van een overbruggingskrediet een moeilijke zaak en kun je het beste naar een deskundig adviseur gaan voor een gedegen advies. Als je alles goed overwogen gaat doen dan zul je geen slapeloze nachten hoeven te hebben bij het aankopen van een woning voordat je bestaande woning is verkocht.

Als je meer over wilt weten over een overbruggingskrediet dan kun je het beste wat inlezen op Internet. Kijk op een paar informatieve sites en ook op sites van aanbieders van hypotheken, dan krijg je een volledig beeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten