zaterdag 30 mei 2009

Hoeveel kun jij lenen

Stel je jezelf weleens de vraag; hoeveel kan ik lenen. Toch is dat meestal niet de beste vraag om te stellen. De vraag zou eigenlijk moeten zijn hoeveel kan ik \'verantwoord\' lenen.

Het klinkt een beetje kinderachtig, maar het is wel zo. Veel kredietverstrekkers zien er absoluut geen probleem in om jou op te zadelen met meer leningen en schuld als je aankunt. Op televisie zie je er nu steeds meer over. Families en gezinnen die leenden en leenden, tot ze niet meer uit het dal kwamen.

De mensen die verantwoordelijk voor de ellende zijn, de banken, proberen het nu een beetje goed te maken. Ze komen met een slogan van geld lenen kost geld. Maar dat is nogal laat. Kredieten en kredietverlening verloopt in een cyclus. Op een gegeven moment krijg je heel makkelijk krediet en dan worden de normen weer een stuk strakker. En zo gaat het, net als de seizoenen, altijd maar weer.

Stel je lening eventueel uit als je erover zit te denken hoeveel geld je zou kunnen lenen. Want als het antwoord een bepaald getal is, dan wil je dat bedrag ook hebben. Je neemt niet meer met minder genoegen. Met als gevolg dat je regelmatig meer geld leent dan je zou moeten. Of je koopt voor veel meer geld als je eigenlijk zou moeten. Het is vaak genoeg zo dat iemand een keuken koopt van twintigduizend euro, omdat hij zoveel kon lenen. Ondanks het feit dat een keuken die wat minder hypermodern is ook geweldig zou zijn geweest. Dat is het gevaar met geld lenen en prognoses over bedragen die je kunt lenen.

Neem de tijd en bestudeer leningen. Denk altijd van te voren na over de manier waarop je de lening gaat terugbetalen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om meer te lenen als je ooit gaat verdienen. Een schuld maken kan iedereen, maar die moet wel worden terugbetaald. Soms lijkt het alsof je wel gedwongen bent om te lenen. Toch is het maar heel zelden zo dat je echt door omstandigheden wordt gedwongen om geld te lenen.

Als je meer wilt weten over leningen, of je wilt het antwoord op de vraag; hoeveel lening kan ik krijgen, kijk op Woning Informatie Centrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten