zaterdag 11 juli 2009

In plaats van een tweede hypotheek een doorlopend krediet afsluiten

Een tweede hypotheek afsluiten is een van de mogelijkheden om de verbouwing van je woning te financieren. Naast de woningfinanciering kan een tweede hypotheek ook een consumptief bestedingsdoel hebben. Bij welke instantie het de verstandigste manier is een tweede hypotheek af te gaan sluiten is moeilijk af te vragen.

De woningverbeteringen zouden ook gefinancierd kunnen worden middels een korte termijn lening of een doorlopende kredietovereenkomst. De voordelen hiervan zijn dat je dan niet naar de notaris hoeft te gaan. Indien je het vermoeden hebt binnen een kortere periode de lening te kunnen aflossen dan is het vaak beter om niet voor de tweede hypotheek te kiezen. Een doorlopend krediet kan dan een goed alternatief zijn voor een tweede hypotheek omdat je zonder boetes snel kunt aflossen. Hierdoor bespaar je een flink bedrag aan niet te betalen notariskosten en geen verschuldigde afsluitprovisie . De rente is dan weliswaar hoger dan bij een tweede hypotheek doch dat heb je dan snel weer terugverdient.

Mocht je het krediet voor een langere periode willen afsluiten dan is het goed om even om je heen te gaan kijken. Het kan verstandig zijn eens je bankinstelling te bezoeken waar je 1e hypotheek destijds is ondergebracht om een aanbieding te vragen voor de gewenste tweede hypotheek. Het kan zijn dat andere banken een extra renteopslag in rekening brengen voor een tweede hypotheek omdat de 1e hypotheek elders loopt. De renteverschillen die daardoor ontstaan kunnen zo groot zijn dat je alsnog de keuze maakt voor de bank van de 1e hypotheek.

Door de gunstige rentes die op het moment op hypotheken gelden en de aangepaste norm van NHG zou het afsluiten van een nieuwe hypotheek een extra voordeel kunnen betekenen. Je sluit dan geen tweede hypotheek af tegen hoge rentepercentages maar een geheel nieuwe hypotheek met alle mogelijke voordelen. Een erkend hypotheekadviseur zal je graag adviseren over alle mogelijkheden voor een tweede hypotheek. Deze kan dan bekijken wat voor jou voordeliger is.

Om meer te weten te komen over een 2de hypotheek of de alternatieven daarvoor, kijk op het artikel via de hyperlink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten