donderdag 9 juli 2009

Rente hypotheken

Om de rente op hypotheken te kunnen berekenen moet je van goeden huize komen. Er is zo veel verschillend aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat er veel verschillende soorten rentes zijn maken veel instellingen het je lastig de juiste rente voor hypotheken inzichtelijk te maken. Dan de te hanteren verschillende tabellen waar je nogal wat kaas van gegeten moet hebben. Kijk ook goed naar een eventueel te verkrijgen korting zoals aangeboden op bepaalde projecten of een af te geven bankgarantie en zelfs mogelijk omdat je tot een bepaalde beroepsgroep behoort.

Je zult moeten zorg dragen voor een eigen onderzoek naar de rente die je zou moeten betalen bij de verschillende aanbieders van hypotheken. Onder het genot van wat versnaperingen kun je dan eens rustig alle opgevraagde gegevens op een rijtje zetten. Doe dit niet enkel van de diverse aanbieders maar ook per soort hypotheek dat men heeft aangeboden. Met enige verbazing kun je dan opmaken dat in het te maken overzicht de rente voor hypotheken iedere keer weer de eerste plek door een andere instelling zal worden ingenomen. Omdat je dan een aantal verschillende lijsten hebt kunnen genereren met de rente voor verschillende hypotheken zul je de lijsten verder moeten gaan uitdiepen.

Doe je eigen behoeden tegen het kopen van de kat in de zak. Begin op een eenvoudige manier met opstellen van een overzicht van de hypotheken rente. Wil je berekenen hoeveel de rente voor een maximale hypotheek bedraagt dan neem je de tabel tot 125% van de executiewaarde. Heb je wat eigen geld en kun je genoegen nemen met iets minder dat een tophypotheek dan kies je de tabel voor 110% van de executiewaarde. Naar mate je een minder hoge hypotheek nodig hebt kun je dan verder dalen in de overzichten voor rente van hypotheken voor executie waardes van onder de 60% tot aan 100% van de executiewaarde van een woning.

Er zal nu een moment aanbreken om uitsplitsingen te maken die weer dieper op de materie ingaan. In de verschillende rentetabellen kom je steeds weer een andere factor tegen die van invloed is op de rente van de aangeboden hypotheken. Denk aan in rekening te brengen renteopslagen indien je valt voor de keuze van een spaarhypotheek. Dit soort toeslagen zijn eveneens van toepassing op beleggingshypotheken. Daarnaast is het interessant ook de rente op hypotheken te bekijken met NHG. Na alle genoemde combinaties kun je dus met NHG nog een extra korting krijgen op de rente van veel verschillende hypotheken.


Wil je meer weten over de beste manier om een lage rente hypotheek te kunnen krijgen, dan is er een uitstekend artikel gepubliceerd op Mijnadviseur.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten