zondag 5 juli 2009

Variabele rente

Indien men spreekt over een variabele rente dan gaat het over leningen waarbij de rente niet voor langere tijd vaststaat. Bij veel banken lokt men klanten met zeer lage tarieven voor meerdere vormen van hypotheken en overige kredietsoorten. Meestal is het dan aangeboden tarief van toepassing voor leningen met een variabele rente. Bestudeer eerst goed de voorwaarden die van toepassing zijn op deze voordelig uitziende aanbiedingen vooral voor je besluit er gebruik van te gaan maken. Het kiezen van een variabele rente kan nogal en groot verschil uitmaken als je een hypotheek gaat uitkiezen. Niet iedere hypotheekvorm heeft de mogelijkheid om voor een variabele rente te kiezen. Ook zullen niet alle voordelen van het huidig laag euribortarief door de banken aan hun klanten doorgegeven worden.

Het tarief van variabele rente op leningen en hypothecair krediet betekend dat een geldverstrekker op vaste dagen in alle maanden of alle kwartalen de rente kan gaan aanpassen naar het alsdan geldend tarief. Je zult van de betreffende bankinstelling tegen het eind van de aflopende rentevast periode op de hoogte gebracht worden van de in de nieuwe periode van toepassing zijnde rente. Hierdoor is het niet meer nodig om elke periode opnieuw tot overeenstemming te komen over de te betalen rentes. Hierdoor zullen de veranderingen geheel vanzelf doorgevoerd worden.

Bij de zich beconcurrerende kredietinstellingen en hypotheekbanken lokt men consumenten graag en veelvuldig met een product met variabele rente in hun aanbiedingen. Het verschil tussen variabele rente en rentes die langer vast gezet worden kan dan ook flink oplopen. Naast het rentevoordeel door het kiezen voor een variabele rente kun je daarboven ook het rentevoordeel meenemen als je kiest voor Nationale Hypotheek Garantie.

Er kan wel veel verschil zitten in de toe te passen voorwaarden van kredieten en hypotheken. Meestal kun je het euribortarief terug vinden in het basistarief dat door de bankinstanties toegepast gaat worden. Als consument dien je dan een opslag op dat tarief te betalen om aan je werkelijke variabele rente te komen. Het is jammer dat er momenteel een lage marktrente is maar de variabele rente door veel financiƫle instellingen gebruikt wordt om daar een onevenredige winstmarge uit te halen. Dit kun je zien omdat met het verlagen van de variabele rente bij de Europese Centrale Bank bij de meeste banken deze verlaging niet is terug te vinden in de aan hun klanten in rekening te brengen tarieven.


Wil je meer weten over het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek met variabele rente, kijk dan op Mijnadviseur voor meer info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten