maandag 13 juli 2009

Let op de looptijd bij afsluiten van een 2e hypotheek

Overweeg eerst goed de looptijdkeuze als je op enig moment zou gaan beslissen dat een 2e hypotheek afgesloten moet gaan worden. Van belang is het bestedingsdoel van de uit de 2e hypotheek op te nemen gelden. Afhankelijk van waaraan je het geld uit de 2e hypotheek gaat uitgeven is de rente wel of niet fiscaal aftrekbaar. Het kan interessant zijn om je hypotheekakte uit de kast te halen om eventuele mogelijkheden van heropname te bekijken.

Grotere verbouwingen die je gaat financieren met een 2e hypotheek kunnen best een looptijd van 25 jaar of meer hebben. Indien het op te nemen geld is voor de besteding aan woningaanpassingen moet je opletten dat de looptijd niet langer is dan de levensduur. Stel dat je het voornemen hebt om de bestaande keuken te gaan vervangen dan is het niet uitgesloten dat je over een jaar of 10 de keuken wederom wenst te vervangen. De 2e hypotheek zul je dan gaan afsluiten met een 10 jarige looptijd. Voor andere bestedingsdoelen let je op tussenliggende looptijden van een 2e hypotheek.

Er bestaat tevens de mogelijkheid een 2e hypotheek af te sluiten om een caravan of woninginrichting aan te gaan schaffen. Hier spreek je dan over een 2e hypotheek die is opgenomen om te besteden aan goederen voor consumptief gebruik. Je dient in dit geval zeker op te letten dat je een 2e hypotheek niet langer laat lopen dan de levensduur van de aan te schaffen producten.

Indien je een 2e hypotheek opneemt voor consumptieve doeleinden dien je rekening te houden geen rente van de belasting te mogen aftrekken. Je bruto lasten zijn dan ook je netto lasten. Dus hier is het vooral op te letten de looptijd zo kort mogelijk te houden.

In veel gevallen zal de 1e hypotheekakte een ruimte hebben om een heropname te doen. Dit zou kunnen indien het uitstaande hypotheekbedrag is gelegen onder het bedrag dat is ingeschreven voor je lopende hypotheek. Mocht dit zo zijn dan is het verstandig om de gelden voor een 2e hypotheek hieruit op te nemen.

Wil je meer weten over een 2e hypotheek en alle voor- en nadelen hiervan, kijk op het artikel in de hyperlink om hier wat verder op in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten